Wist je dat?
Olympisch kampioen
Wist je dat er ooit een Olympisch kampioen bij ons heeft gewerkt? Carry Geijssen won in 1968 twee Olympische medailles tijdens de Winterspelen in Grenoble. Met haar gouden plak op de 1000 meter was zij de eerste Nederlandse die goud won bij het hardrijden op de schaats en op dat moment tevens de jongste Nederlands Olympisch Kampioene ooit. Met trots werd ze bij terugkeer op het hoofdkantoor van de Hollandsche Societeit onthaald.
Brandspuit
In 1873 werden, mede op verzoek van een aandeelhouder, twee brandspuiten aangekocht door De Nederlanden van 1845 voor de gemeente Zutphen. Directeur Henny ging daarvoor naar Londen en kocht twee spuiten met een leren persslang, heel bijzonder in die tijd. Daarnaast werd door de maatschappij ook het initiatief genomen tot de oprichting en opleiding van een vrijwillig brandweerkorps waarvan vervolgens een groot gedeelte van het personeel van De Nederlanden lid werd.
Autoverzekeringen
Rond 1900 werd de automobiel in Nederland geïntroduceerd. Waren er eerst maar 150 auto’s, rond 1920 reden er in Nederland al 7000 rond. Mede door deze explosieve stijging nam het aantal auto-ongelukken op de steeds drukker wordende wegen voortdurend toe en begonnen verzekeringsmaatschappijen zich op ongevallenverzekeringen te richten. De Eerste Rotterdamsche Ongevallen Verzekering begon in 1911 met de automobielverzekering, ze had een ‘speciale Ford-tarief’. De autoverzekering zou voor deze maatschappij een van de belangrijkste producten worden. Er werd niet alleen verzekerd, men probeerde ook de automobilist veiliger te laten rijden, bijvoorbeeld door het gebruik van veiligheidsgordels te bevorderen.
RVS flat
In 1956 wordt in Rotterdam de eerste paal geslagen voor een flat, gebouwd voor en door vrouwen en gefinancierd door de RVS. Voor alleenstaande vrouwen is het in die tijd heel moeilijk om een eigen woonruimte te krijgen. De ‘Stichting ter bevordering van de huisvesting van de werkende vrouw’ neemt het initiatief om dit project te realiseren. De flat aan de Suze Groeneweglaan is een architectonisch hoogstandje met veel licht en ruimte en door de tien verdiepingen ook een baken in het Rotterdam na de wederopbouw. Op de gevel prijkt het RVS logo waardoor de naam RVS flat voor de hand ligt. Maar er is nog een bijnaam; de ‘Hunkerbunker’, met name ‘bedacht door mannen die denken dat de alleenstaande dames de hele dag naar ze zitten te verlangen’ zoals een oud-bewoonster vertelde. De flat staat er nog steeds, bewoond door mannen en vrouwen, met het logo als baken in de stad.