Medewerkers

De kantoormedewerker van het eerste uur is de zogenoemde kantoorklerk, een man die de hele administratie verzorgt. De meeste rechtsvoorgangers hebben de eerste jaren maar een of twee medewerkers in dienst. Bij de Hollandsche Societeit uit 1807 wordt pas na negentien jaar de eerste klerk aangenomen. Alleen de buitendienst groeit, vaak wordt er in elke stad een verzekeringsagent aangesteld. Geleidelijk komen er meer mensen in dienst, wordt het aantal functies uitgebreid, ontstaan afdelingen én gaan er ook vrouwen aan de slag.

Verzekeraars zijn in het begin van de twintigste eeuw ‘administratieve polisfabrieken’; er moet veel worden berekend, geschreven en getypt. Honderden medewerkers werken in grote zalen, waar de hiërarchie bepalend is: de chefs zitten soms op een hoger podium en kunnen zo de zalen overzien. Vanaf de jaren zestig verandert er veel voor de medewerkers; men gaat van een formele structuur naar meer overleg en democratie. En waar de verzekeringswereld altijd een mannenbolwerk is geweest, komen er nog meer vrouwen op de werkvloer.

Als we de foto’s van medewerkers uit de Historische Collectie bekijken dan zien we eigenlijk nauwelijks verschil met nu. Natuurlijk is de kleding anders, zijn de kantoren anders, maar het zijn allemaal mensen, net als wij. Veel foto’s laten wel zien hoe men met elkaar om ging, op kantoor, maar ook in de vrije tijd zoals tijdens bedrijfsfeesten of bij de personeelsvereniging. Op de foto’s zien we veel onderling plezier en saamhorigheid.


Worden er bij jou ook nog veel foto’s gemaakt van collega’s?

Wil je ze delen?