Beleggen

Vandaag de dag wordt er bij NN IP  verantwoord belegd, maar hoe ging beleggen in het verleden? Een verzekeraar belegt de ingelegde gelden om uitkeringen te kunnen doen. Beleggingen worden alleen gedaan om het kapitaal te belenen en te vergroten.

Wel of niet beleggen in bepaalde fondsen is een kwestie van risico. Van maatschappelijk verantwoord beleggen is nog geen sprake. Er worden hypotheken en leningen aan gemeentes verstrekt. Pas later worden beleggingen uitgebreid met effecten, aandelen en obligaties, gericht op risicospreiding, maar altijd met grote voorzichtigheid. Rond de jaren dertig van de twintigste eeuw gaan verzekeraars ook beleggen in onroerend goed, dit had een stabiele opbrengst. Hierdoor komen huizen en zelfs boerderijen en landgoederen in bezit van de maatschappij. Soms speelt het belang voor de goede naam mee, in 1955 wil de Nationale het boerderijbezit uitbreiden door een hofstede in Friesland te kopen omdat daar ‘in de streek good-will mee zou worden gekweekt’.


Eind jaren tachtig gaat
Nationale-Nederlanden ook voor derden beleggen en wordt vermogensbeheer voor klanten verzorgt. Na de fusie met de NMB Postbankgroep in 1991 worden de afdelingen van bank en verzekeraar samengevoegd als onderdeel van ING Asset Management. Er wordt dan ook belegd voor grote institutionele relaties en fondsen.

Tegenwoordig heeft beleggen vooral te maken met de behoefte aan transparantie en de snelheid waarmee gegevens in een breed perspectief worden geanalyseerd. Het beleggen sluit ook meer aan op maatschappelijke wensen, met aandacht voor waarde creatie op lange termijn, en samenwerking van alle stakeholders. NN IP is vandaag een grote vermogensbeheerder met aanbod van succesvolle en aantrekkelijke producten en diensten, die ontegenzeggelijk verantwoord ondernemen en duurzaam beleggen in haar DNA heeft staan.