Kantoren

Veel kantoren die in de afgelopen 175 jaar in bezit zijn geweest van voorlopers van NN waren beeldbepalend. Maar de eerste oprichters zijn hun werkzaamheden in hun eigen woonhuizen begonnen. Zoals bij de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade waar het eerste kantoor in het woonhuis van Gerrit Jan Dercksen in het Ravenstraatje in Zutphen was gevestigd. Met de groei van het bedrijf groeit ook het personeelsbestand en dus de noodzaak voor grotere kantoren.

Rond 1900 laten verzekeraars architectonisch imposante kantoorgebouwen ontwerpen. Sommige kopen bestaande grachtenpanden aan, die hebben nog meer uitstraling. Zo staat het hoofdkantoor van de Nederlandsche Lloyd aan de Herengracht 260-266 in Amsterdam. Voor verzekeraars is vertrouwen, betrouwbaarheid en een solide uitstraling van groot belang, zo kunnen ze zich onderscheiden van de concurrenten. De bekende architect H.P. Berlage bouwt zeven kantoren voor De Nederlanden van 1845 en wordt wel de huisarchitect genoemd. Vanaf de jaren zestig verruilen veel verzekeraars de kantoorhuisvesting in de stadscentra voor de randen van de stad met grotere ruime kantoren met voldoende ruimte om te parkeren. Ook voor de buitenlandse vestigingen worden iconische kantoren gebouwd, zoals Las Rozas bij Madrid en in Praag waar het Fred & Ginger kantoor heel beroemd is.


De kantoorgebouwen fungeren als symbool en worden voor promotiedoeleinden gebruikt op polissen, affiches, bouwplaten, sleutelhangers en ander reclamemateriaal. Men is trots op zijn hoofdkantoor en wil dat graag laten zien aan de buitenwereld.


De meeste kantoren zijn al lang niet meer bij NN in gebruik, sommige zijn inmiddels afgebroken of hebben een hele andere bestemming.

Herken jij er enkele?